Szerző: borzash

Voltak perverzek, akik már alsóban is szerették a menzán. Magam részéről ránézni sem tudtam. Egy fullasztó pép, amiben alighanem vastag rántás is volt, belefojtva meg valami gyászos, örömtelen disznópörkölt száraz húsból, esetleg a bőrön fokhagymakiválásokat okozó fasírt, vagy kolbász, utáltam, kergetni lehetett volna vele. Az egész pépesség-dolgot nem értem egyébként, a boltban láttam, hogy a sárgaborsó tulajdonképpen pici félgömbökből áll, ehhez képest a menzán mindig ezt a vízzel felöntött sárga agyagos homokot adták. Húszéves voltam, amikor valami kolesztárs készételkonzervében először láttam olyan sárgaborsófőzeléket, amiben a növényi részek nyomait fel lehetett ismerni.

Nem az én képem

  Most huszonnyolc vagyok, és tegnap főztem magamnak sárgaborsót. Jó volt. Húsz évnyi távolságtartásnak lett vége.

 Pár hete belenyaltam egy kollégám ételházhozszállítós főzelékébe, nem volt rossz. Innen az ötlet. Meg onnan, hogy pár éve viszonylag rendszeresen főzök magamnak lencséből úgynevezett dahl-t, ami kb. egy különböző hüvelyesekből előállítható jóízű, fűszeres indai curryféleség. Ehhez elvileg egy hagymás-fokhagymás, gyömbéres fűszerpürével ízesítenek meg egy adag főtt lencsét, vagy hasonlót, én technológiailag inkább egy nyugatiasított verziót készítek általában. A kísérletezés, ízesítési változatok tere egyébként olyan tág, hogy el se látunk a végéig.

Nagyjából a következőről van szó, ezúttal a sárgaborsóra aktualizálva.

Sárgaborsó dahl, hozzávalók:

- fél kiló sárgaborsó, áztassuk be pár órára

- két nagy fej hagyma

- három gerezd fokhagyma

- gyömbér (őrölt is jó, de jobb a friss, aprítva, mondjuk egy fél hüvelykujjnyi darab)

- római kömény, csípőspaprika, bors, esetleg garam masala, vagy más hasonló fűszerkeverék, koriandermag, kurkuma

- vaj.

A sárgaborsót megfőzzük sós vízben. Nem túl sokban, mert nem szeretnénk a jóféle anyagokkal megtelt főzővízből sokat leönteni. Sót tegyünk bele.

A hagymát apróra vágjuk, és vajon (ghí-n is lehetne, de én a vajat szeretem) megdinszteljük. Ne égessük oda, puhuljon meg szépen. Ha már majdnem üveges, hozzáadjuk az aprított fokhagymát is, pár másodperccel később pedig hozzáadjuk a megfőtt (tehát nem szétfőtt) sárgaborsót. Ezután jöhet a fűszerezés; a hagyma-fokhagyma-római kömény kombó olyan, hogy azzal bármit ehetővé lehet tenni, nem lesz ez másként most sem. A listában leírt fűszerek mindegyike mehet bele, ésszel vagy ész nélkül, a római köményt meg a koriandert előbb még magos formában száraz serpenyőben megpiríthatjuk, és utóbb mozsárban megtörhetjük, intenzívebbek így az ízek. De tehetünk még bele amit szeretnénk, pl. kardamomot (én nem nagyon vagyok oda érte), meg hasonlókat. Főzzük készre, ami szerintem kb. az, amikor a borsó már szemmel láthatóan szét szeretne esni, de még egy picit tartja magát. Ha készen van, durvíthatjuk esetleg egy kis tejszínnel vagy joghurttal.

Legjobban tesszük, hogy sütünk hozzá egy kis lepénykenyeret, nevezhetjük naan-nak (az Indiában készülő laposkenyerek számtalan fajtája közül az egyik), ha nagyon akarjuk: egy pohár joghurttal összegyúrunk annyi lisztet, amennyivel jól formálható, nem túl lágy tésztát kapunk, instant élesztővel a legkönnyebb az ügy, de lehet rendes kockaformátumúval is dolgozni, só kell még bele meg esetleg egy kis víz, hogy ne csak a joghurt adja a nedvességet, kicsit pihenjen, keljen meleg helyen, majd kisujjnyi vastagságú lepényekké nyújtva előmelegített sütőben, a legnagyobb lángon süssük meg. 10 percnél több biztosan nem kell neki, de legjobb, ha figyeljük, és ha jó színe, kivesszük.

Fél kiló sárgaborsó 169 forint volt. Tegnap egész nap ezt ettem, nem untam meg, ma ebédre is maradt. Ajánlom. Ugyanez lencsével (vörössel, barnával, kinek hogy) is megcselekedhető, szintén nagyon jó, és nem is muszáj külön főzni. Lehet, hogy a sárgaborsót sem muszáj, de mivel húsz éve nem találkoztunk, és akkor sem rendezett körülmények között váltunk el, igyekeztem megfelelő alázattal közelíteni őhozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr132407741

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Handi Péter - ÉJSZAKAI TEA 2010.10.29. 20:25:41

Megesik, hogy az éjszaka közepén felébredek. Akárcsak ma éjjel. Nem riogató álom vert fel, nem bútorroppanás, nem volt melegem és nem fáztam. Felültem az ágyban – mindent élesnek és érthetőnek érzékeltem magam körül, mintha egészen másképp állt v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alhazred 2010.10.29. 13:54:54

én már alsóban is szerettem.

(hús?)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.10.29. 13:58:12

ez van annyira markánsan fűszeres cucc, hogy én nem is igen akarnék hozzá húst enni. bár egy kis báránnyal minden jobb, mint nélküle.

Alhazred 2010.10.29. 14:58:49

"egy kis báránnyal minden jobb, mint nélküle."

nem akarok közhelyes lenni, de kénytelen vagyok: lájk.

Jacques de Molay 2010.10.29. 17:03:54

Heston bazmeg, a zseni, de tényleg az, megfejti:

www.youtube.com/watch?v=PmrgCc7Fswk

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.10.29. 17:11:16

nem rossz. de a tojás szerintem minek.

Jacques de Molay 2010.10.29. 17:42:02

szerintem hogy hólyagos legyen így is.

billogo 2010.11.27. 19:53:22

ide csak ketten írtok receptet, vagy én is írok?

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.11.28. 03:38:34

alapvetően mi ketten,csa lusták vagyunk, igen. miért, írnál?

Philander Groot 2010.12.27. 06:19:24

igen, írnék.
csak mindig más néven, mert elfelejtem a jelszavaimat mindig.
a régi krétás nikken meg nem tudok bejelentkezni, fogam sincs miért
süti beállítások módosítása