Cukkinivirág, töltve

2011.10.01. 18:42

Ennek a posztnak van két kvázi-előzménye. Jó, nem két, hanem sok előzménye van, de maga a cukkinivirág, töltve megjelent már egy igazi posztban, fénykép alakjában, illetve az a hely, ahol a legjobban csinálják (a nyuszis néni, Xerokambosban, a Creta Sun tavernában) sok posztot ihletett (többek között a citromos-boros nyúl receptjét, Részeges nyúl címen).






















A nyuszis nénit azt hiszem, Irininek hívják, krétai szakácsnő-fronton nem túl kövér, vagyis nem több, mint 80-90 kiló, tavaly még fekete, idén már fehér hajjal. A fiam nyuszis néninek hívja, mert a nyulából mindig eszik valaki közülünk minden este, amikor ott vacsorázunk, és Xerokambosban általában ott vacsorázunk. A nyuszis néni, Irén, amikor meglát minket, olyan hangon köszönt, hogy a fiam, a külvilág iránti növekvő érzékenységének következtében tavaly nem, de idén első este már bebújt az asztal alá.

A nyuszis néni nemigen tud angolul, de ez nem zavarja, amikor elkérem a receptjeit, mutogat, görögül magyaráz (amit furcsamód értek), és változatlanul lelkes, annak ellenére, hogy valószínűleg több ezerszer megcsinálta már mindegyiket, vagyis unhatná. De nem. Ráadásul ezek a receptek rém egyszerűek, az alapanyag és a rutin viszi el őket, igazi házikoszt-gyöngyszemek. Persze egyik-másikból simán tudok írni egzotikus posztot, ebből is például. Magyarországon teljesen ismeretlen, pedig a töltött cukkinivirág a merjünk cigányok lenni mediterrán életérzés rafinált netovábbja lehetne.

Szóval szinte teljesen ismeretlen (a gugli 2000 találatot hoz ki, ezek többnyire önjelölt gurmankodók és újítók elfajzott receptjei), pedig könnyen megoldható. Október elején vettem például cukkinivirágot (a fenti képen látható), ötvenet egy ezresért a Fehérvári úti piacon. Teljesen véletlenül megkérdeztem az egyik ismerős kofát, nincs neki? De, mondta, hány kell, és mit csinálok belőle? Elmondtam.

A cukkinivirágot töltésének két alapvetően elkülönülő változata van: az egyik a sütött, a másik a párolt. A sütött jellemzően valami már eleve fogyasztható töltelékkel (sajt, zöldségek, tengeri herkentyűk) sörtésztában és olajban kisütve végzi, a párolt tölteléke az elkészítés során "puhul bele" a virágba.

A görög töltött cukkinivirág a töltött szőlőlevél (dolmadakia) egyik derivátuma. a fenti besorolás alapján a pároltak családjához tartozik. A töltelék rém egyszerű: rizs. Kelet-krétán nem annyira citrommal savanyítják (persze van az is benne), hanem paradicsommal, és van egy kis közel-keleti stichje, a római kömény - menta kombó miatt. A virágokat kibibézzük, levágjuk a kilógókat (ez a bibézés egy olyan művelet, amihez nekem túl nagyok az ujjaim, szanaszét szaggattam az első próbálkozás alanyát, talán csipesz segítene), majd megtöltjük az alábbi keverékkel, mindegyiket addig, ameddig a "bevágások" tartanak: a virág úgy néz ki, hogy van egy csészeforma alsó rész, amely láng-alakú és -színű sziromszerűségekben végződik. Itt is két iskola van, az egyik összetekeri, majd összecsippenti valamivel a szirmokat, a másik visszatuszkolja a töltelékbe. A mi cukkinivirágunk így készül (a másik a sörtésztában sütésnél használható).

A töltelék:

  • 40 dkg rizs
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1 paradicsom nagyon apróra vágva
  • 1 hagyma, szintén apróra vágva
  • fél kávéskanál római kömény
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • kb. 10-12 levél menta apróra vágva
  • fél csokor petrezselyem apróra vágva
  • fél citrom leve
  • só, bors

Az összeállított csomagokat körkörösen elkezdjük lerakni egy fazék aljába, jó szorosan, kb. így:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha megvan, felöntjük 1-2 deci vízzel, 1 deci olívaolajjal, lenyomtatjuk egy tányérral, és lassú tűzön 30-40 percet főzzük (kitapasztalandó ...). Ne tévesszen meg senkit, a tetején levőek hamarabb puhulnak. A végén még egy fél citrom levét belenyomjuk, letakarjuk, és megvárjuk, amíg minden vizet felszív. Ekkor tálalható:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr633270481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.10.03. 14:38:08

én raknék fenyőmagot a töltelékbe, ahogy a dolmadákiába is szokás néhol.

lájkozom, ettől függetlenül.
süti beállítások módosítása