Töltés
2009.07.22. 17:47
Szerző: borzash
Az Iszlám alapesetben egy férfinak négy feleséget engedélyez, ha őket rendjén eltartja, ami nekik jár, megadja. Talán ezért van akkora kultusza a megtöltött dolgoknak a párszáz éves ottomán turné egykori állomásain máig is, példának okáért nálunk.
A görögöknek hozzánk hasonlóan csak közepes mértékben volt szerencséjük mindenkori megszállóikkal. A törökök sokáig maradtak, viszont jól főztek, csuda dolgokat hoztak Keletről, meg vittek vendégmunkásnak a helyiekből párat. Az olaszokról ugye tudni véljük, hogy eléggé slampos népség, nekik a megszállás nem sikerült olyan jól, annyira, hogy a jó görögök Albániáig mentek utánuk hirtelen felindulásukban; a németek ezután persze rendet tettek, és szerencséjükre a görög partizánok egy idő után sokkal jobban szerették egymást vegzálni a politikai palettán való elhelyezkedés alapján, mint a őket.
Utóbbiak konyhája nem örvend a legjobb hírnévnek, úgyhogy őket ezúttal hanyagoljuk, ellenben ellentételezésként sört fogyasztunk, hogy a világ rendje meglegyen. Aztán hegyibe, az irgalmát:
ghemiszta dekonstruktiva, piláf helyett rizottóval,
Ehhez szükség van pár szép paprikára (ezúttal kápia, a görögök is töltenek hasonlót, illetve nagytestűt, a „kaliforniai”-ra emlékeztetőt is), rizsre (egy szűk bögrényi), hagymára – maradt salotta a múltkorából, már azt sem tudom, hol lőttem, vagy mihez, menjen bele három fej, mert azok kicsik – fokhagymára (egy gerezd, de nem árt ha van még egy fej, kelleni fog), némi zöldfűszerre (ezúttal visszafogjuk magunkat, és csak oregánót használunk), vajra, extra szűz olívaolajra, parmezánra, és davaj. Meg a vasárnapról maradt, másnaposság ellen készült marhahúslevesből is elhasználunk egy kislábasnyit.
Először is levágunk egy kalapszerű valamit egy fej fokhagymáról, hogy a gerezdek kilátsszanak, kicsit beecseteljük olívaolajjal, sózzuk, és be a sütőbe egy tepsire. Mellé a paprikák, megmosva. Begyújtjuk a sütőt, közepes lángon puhára és feketére-feketedőre sütjük a paprikákat, majd egy zacskóba tesszük gőzölögni, hogy könnyen leszedhessük a héjukat. A fokhagymát kivesszük (sülés közben kapjon még olívaolaj-ecsetelést, issza jól), félrerakjuk.
Tölteléknek csinálunk egy rizottót, nagyjából minden nélkül, hagymát apróra vágva fonnyasztunk, egy gerezd fokhagymát szintúgy aprítva belerakunk, majd beletesszük a rizst (Arborio, mert véletlenül van olyanunk otthon), kicsit kavargatjuk, majd nyakon öntjük egy deci borral, és jöhet a rizottó-procedúra, kevergetés, forró levessel merőkanalanként való utánpótlás. Fűszernek borsot, meg oregánót kap. A görög piláf módra csinálná meg a tölteléket, és az is lehet, hogy félig főtten tenné a paprikába, kis vízzel felöntve a tepsit, hogy a sütőben készüljön teljesen el; mi ezúttal nem így járunk el. A két módszer különbségéről itt olvashatunk: buvosszakacs.blog.hu/2007/07/11/pilaf_modra.
A ghemisztába való töltelék egyébként rugalmas intézmény: fenyőmag, menta, kapor, zöldpetrezselyem, paradicsom, minden beleférne, de most megelégszünk a fentiekkel.
Ezután belecsavarunk némi citromot némi olívaolajba, uszkve 1:2 arányban az olaj javára, jól összekeverjük, ezzel keverékkel bőséggel beecseteljük a paprikák tetejét, kis só, frissen őrölt bors rá, és kész. Ha ügyesek voltunk, a rizottó forró, krémes, tombol benne az umami a levesnek és a parmezánnak köszönhetően, a paprika édes, rajta a citromos olaj savanykás, és az egész együtt csodajó.
Tobzódásunkban kibányászunk mellé a sült fokhagymafejből fejenként néhány vajpuha gerezdet, és aznap este már nem megyünk sehova.
Aztán hogy valójában a törököknek konkrétan mekkora szerepe van a töltögetős divat elterjesztésében, arra nézvést a szerkesztőségbe várjuk a megfejtéseket.
13 komment
Címkék: olasz német török görög rizottó töltött sültpaprika
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
LickMyWounds (törölt) 2009.07.22. 22:19:48
Igenigen guszta ez a kaja!!!
borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2009.07.23. 01:09:26
Sz. Balázs 2009.07.23. 01:53:53
borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2009.07.23. 07:38:55
Alhazred 2009.07.23. 08:49:10
Zümmögény 2009.07.23. 13:59:12
balra 2009.07.23. 14:38:14
megvakarom 2009.07.24. 11:22:46
Szőkeherceg-bombanője 2009.09.04. 23:41:05
Jacques de Molay 2009.09.05. 16:54:26
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal
Utolsó kommentek