Személyi muszaka

2011.08.16. 09:00

Szerző: borzash


Sára muszakát kívánt a minap. Illetve azt gondolta, hogy muszakát kíván, mivel otthon azt hívták muszakának, amit kívánt.

No persze muszaka van egypúpú, van kétpúpú, sőt, több, ebből képezze ki magát, aki a Wikipédiával a párnája alatt hál, mindenesetre jelen vézna posztocska témája nem muszaka, bár éppenséggel tekinthető egy válfajának.

A rendes görög muszakát magas falú tepsibe rétegezik, és kockákra vágva adagolják. Mint a rakott krumplit mifelénk. Mi több, van is padlizsán-krumpli hibrid inkarnációja, menzán, szűk esztendőkben bevett szokás az.

Most az egyszemélyi kiszerelésekben készülő padlizsánról lesz szó, amikor darabonként rétegez az ügyeletes Jorgosz vagy Eleni. Van neve is, a krétai ételekről szóló téli-nyári posztban volt is róla szó, Tomi ette a krétai szélről elnevezett kocsmában, aminek a tulaja este lírát ríkat a vendégek fülébe.

Papucáki,

vagyis papucsocska. Többesben, étlapon papucákia. Magyarul, belátom, nem hangzik túl jól. Kiscipőt, kiscipőt, a bolond cinege ezt mondaná, persze.

De ha már itt tartunk, embeddelünk egy jót, mert ebben a dalban megtalálható a "papucskáim, huj-huj-huj" sor, ami minimum vicces. Meg mert ilyet még nem csináltam. Meg jó nóta. A bordó inges, szakállas nagydarab alapította ezt a blogot.

Gergelyem! Aki egyébként a dobosunk. De ebben a videóban ő nem szerepel.

Tehát Παπουτσάκι, vagy ha cifrázni akarjuk, Μελιτζάνες Παπουτσάκι. A Μελιτζάνες jelenti a padlizsánt.

Elöljáróban leszövegezzük: a daráltsúsos ragu fűszerezése sokféle lehet (a só-borson túl). Én ezt a verziót nagyon szeretem, szerepelt is már itt, de lehet oregánós, kakukkfüves is.

Kell hozzá:

- kb. 1 kiló padlizsán. Hogy mekkora, az nagyjából mindegy, csónak- vagy borsóméretű azért ne legyen. De az alábbiak alapján úgyis át lehet látni, hogy mekkorát érdemes venni.

- fél kiló daráltús. Egy ideális világban bárány, egy kevésbé ideálisban marha. Egy átlagosban a disznó is megteszi. Ne tegye.

- két fej hagyma

- három gerezd fokhagyma

- fahéj

- római kömény

- bő fél liter tej, 5 deka vaj, meg három kanál liszt, szerencsendió a besamelhez (eh, mit, ennek a kiszámolásában sosem voltam jó, besamelt kell csinálni bő fél liter tejből, ennyi, megvan a neten, keressetek rája)

- sajt - ez opcionális, mehet a besamelbe, ekkor az Mornay szósszá változik, meg lehet rá reszelni parmezánt a végén, merthogy ki tiltaná meg

- olívaolaj, ne csak egy kicsi lötyögjön az üveg alján, mert kelleni fog.

Ja, só és bors. 

A padlizsánokat hosszában hüvelyknyi (2,54 mm, vigyázat, acélélű favonalzóval állok megettetek) szeletekre vágjuk. Amelyik szelet nem középről kerül ki, annak csinálnunk egy kis talpat, egy darabot lenyisszantva belőle. Mindegyikbe készítünk egy vájatot a ragu számára, ésszel, nem kell átlyukasztani, de azért legyen hely benne. Karalábévájó izével rendelkező lelkek előnyben. Csináltam már vájás nélkül is, sima felületre is felhordható a hús, de könnyebb így, meg legalább jut pár padlizsáncafatkocka a töltelékbe is. Most ellamentálhatnék azon, hogy hol van vége a rakott padlizsánnak, és hol kezdődik a töltött, tudom. Nem teszem.

Az előkészített szeleteket besózzuk, hagyjuk levet ereszteni, amit aztán leöntünk róluk, horribile dictu kicsavarunk belőlük.

A hagymát apróra vágva megfonnyasztjuk olívaolajon, majd a fokhagymát is. Hozzáadjuk a darálthúst, ha átpirult, beledobunk két kis (7mm x 7mm) kockára vágott közepes paradicsomot, meg a kivájt (szintén besózott és kicsavart) padlizsánt szintén apró kockákra vágva. Önthetünk bele egy pohár bort, a legjobb a rozé, valami kevéssé savas fajta, de ha csak vörös van, neadjisten fehér, az sem baj. Só, bors, egy kávéskanál római kömény, meg egy óvatos csipetnyi fahéj megy még bele. A fahéj furán hangozhat, főleg annak, aki most olvasgat itt először, de a marha-római kömény-fahéj hármas - bár szokatlan - nagyon jó kombináció. Ha a marha megpárolódott, és a szósz már nem túl híg, de azért még van belőle, akkor van kész.

A padlizsánszeleteket mindkét oldalukon pár percig pirítjuk a tűzhelyen olívaolajon. A sütőbe kerülés után nem biztos, hogy lesz elég idejük rendesen elkészülni (a besamel hamarabb megéghet), azért van erre szükség, meg mert a padlizsán szivacsos húsa felszív egy csomó finom olívaolajat, aminek később nagyon fogunk örülni. Amikor esszük. Ezek után a raguval jól megpakoljuk a padlizsánokat.

Sütésre várnak a srácok. Jobboldalt hátul a besamelfőzés romjai

Elkészítjük a besamelt (hadd ne írjam le, hogyan kell, egyrészt már volt róla szó, másrészt ezren tudják nálam ezerszer jobban leírni, és le is írják), ha van rá igény, reszelünk bele sajtot; ha készen van, fél centi vastagon megpakoljuk vele a raguval feltöltött, megpakolt padlizsánokat, közepes lángra a sütőbe tesszük, és ha a szósz a tetején szépen megpirult, elővesszük, és odaadjuk az embereknek. Adhatunk mellé rizst, salátát, jó kenyeret, bármit.

Nagyon jó. Olyan jó, hogy üvölteni lett volna kedvem utána, fenn a hegyen, a meteoresőre való meddő várakozás alatt, merthogy egy baráti kis bordaköziizom-húzódás miatt nem nagyon bírtam fájdalommentesen teleszívni a tüdőmet levegővel, és a fentiek miatt még a gyomrom is több helyet követelt magának, mint egy átlagos szombat estén. Vigyázat, laktató.

Szerintem a rozé illik hozzá. Száraz, nem túl savas. Amivel főztük, már ha nem fogyott el tálalásig.

Egyébként más népek is raknak padlizsánt. A mellanzane alla parmigiana például zseniális. Azt olasz emberek csinálják. Meg akinek megvan a recept.

Továbbra is:

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr573156485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.08.17. 15:51:58

Ki az a bordo inges nagydarab? Te magad????
Nem tudom, honnan jutott eszedbe az olasz recept, de lehet, hogy ugyanonnan vettuk az ihletet: nalunk vasarnap csinaltam parmezanos tojasgyumolcsot :o)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.08.17. 15:53:53

@Attilajukkaja: nemnem. a blogot ketten írjuk, a brodóinges nagydarab ő, Jacques de Molay néven ír. egyébként mivel úgyis tudható hogy ő ő, leírhatom a nevét, Zagyva Tamás, a Chalga zenekar vezetője :)

Attilajukkaja 2011.08.17. 16:37:48

@borzash:
"mivel úgyis tudható hogy ő ő"
Nem terveztem utanajarni, de azert koszi. A zene pedig nagyon szimpatikus,...csak nem ezt vartam volna egy 3/4-ben svab embertol :o))) De igy mar ertheto!
Zagyva Tamas majd akkor kezd erdekelni, ha o is lesz olyan kedves, mint te, es valaszol a beirasaimra. Egyelore meg nem volt ra alkalma. Addig csak rad fokuszalok ;o)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2011.08.18. 20:16:31

Amikor elkészült a cigánykemencém, annak a felavatásakor csináltam muszakát.
A receptet egy görög szakácskönyvből vettem, angolul vagy 10 mondat, ehh, séróból lököm.
Aztán ha a párom nem segített volna be a besamellbe, még mindig azzal pöcsölnék. Szóval túl sok volt benne a párhuzamos művelet, nem szoktam ilyen bonyolult kajákat csinálni. Amikor a tepsi bement a kemencébe, 10 perc után olyan tejcsoki színű lett a teteje :-))
Szóval a sütőben lett készre sütve, Isteni volt!

serci 2011.08.29. 19:22:56

Mi a Mamával rakunk sült krumpliszeleteket az aljára de csak egy sort nem többet!Ketten csináljuk,mert egyedül macerás.
süti beállítások módosítása