Részeges nyúl
2009.08.22. 13:15
Szerző: Jacques de Molay
Nem vagyok teljesen gyakorlott blog-író, ezért most új módszert próbálok ki: azalatt írom meg a fehérboros nyúlról a posztot, ameddig a fehérboros nyúl elkészül. κουνέλι με κρασί, néha még úgy is megtalálható, hogy kunéli mé krászi ké lémoni, vagyis "nyúl borral és citrommal".
A nyulat Krétán a keleti részén készítik előszeretettel. Kelet-Krétán erősebb a közel-keleti hatás, a nyugat-krétai zöld tájakhoz és velencei hatáshoz viszonyítva itt mesés kopárságú, zord vidékek vannak, az emberek szinte kizárólag falvakban laknak. A nem ültetett növényzet legfeljebb térdig ér, többnyire rikító lila kakukkfű és egyéb tüskés gazok alkotják. Néha iszonyatos szél fúj, a Meltemi, egyébként csend van és nyugalom.
Xerokambos Kréta délkeleti csücskében található, állandó lakosa huszonöt van a lónliplanet szerint. Taverna van három, ami önmagában is csoda, hiszen tavernából általában több van egy akármilyen görög településen. A Kostas állítólag régebb jobb volt. Mióta ugyanabban az évben, két hónap különbséggel, viszonylag fiatalon meghalt a tulaj és német felesége, és a helyet átvette Kostas bátyja, és már nem az igazi. Van a drága tengerparti taverna (Akrogiali), meg a fantáziátlan nevű Creta Sun. Na, itt ettem sokszor az egyik kedvencemet, a címadó nyulat. Evangelina, vagy Maria, a tavernatulaj már széles mosollyal üdvözöl, áááá, itt a hülye magyar, aki minden este nyulat eszik, sőt, tavaly és tavalyelőtt is!
A nyulat kibelezik, lefejezik, majd kinyújtóztatva nemes egyszerűséggel és egy bárddal 10 -15 centi széles szeletekre szelik (ez kb. 6 darabot jelent). Ha nem egészben van a nyúl, én akkor is felszelem ekkora darabokra. Ha van idő, ecetben vagy borban pácolják, fél napot, ha nincs (a görögök nem pepecselnek ilyesmivel), akkor a következő módon készítik el:
Fehérboros nyúl
1 kg nyúl, csontostól, kibelezve, felszeletelve
0,5-1 dl olívaolaj (extra szűz!!!)
1 nagy vöröshagyma, kockázva
5-6 gerezd fokhagyma, szétnyomkodva, nagyra szelve
kis babérlevél, fél kk krétai kakukkfű (vagy legalább görög, a magyar ide nem jó), 7-8 levél rozmaring, 1 kk oregánó, esetleg kevés korriander őrölve
2-3 dl száraz, savanykás fehérbor, ugyanannyi víz
fél citrom leve
só, sok bors
A hagymát-fokhagymát megpároljuk az olajban. Elsőre soknak tűnhet ez az olajmennyiség, de nem az, a krétai konyha tocsog az olívaolajban. A nyulat jól megpirítjuk a párolt hagymán, (barnuljon meg kissé) majd felöntjük a borral, vízzel, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszereket. Legalább 1-1.5 órán keresztül kell főzni (minimum), szorgalmasan pótolva az elfőtt folyadékot. Mielőtt a végén visszafőznénk a szaftot a zsírjára, beleöntjük a citromlevet. Ettem már olyan verziót is, amelyben volt szekfűbors is, kipróbálhatjuk úgy is, épphogy tegyünk bele egy keveset, mondjuk negyed kávéskanálnyit.
Tepsis krumplival tálaljuk. A görögök imádják, a hosszában hatodolt-nyolcadolt, majdnem megfőtt krumplit olívaolajos tepsibe helyezik, kevés ecettel meglocsolják, elhelyeznek rá pár vékonyra vágott citromszeletet, rozmaringot, újra olaj, majd a sütőben jól megpirítják.
Közben megfőtt a nyúl, elkészült a tepsiskrumpli, szégyenszemre sört iszom hozzá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek