Ez az ősz első igazi napja, rézsútos fények, kicsit már sárgább levelek, hűvösebb az idő, melegebb a felvonulás, mi kell még? Hát persze, igazi őszi sütemények! Kettőről lesz szó, az első az igazából nyári, de őszinek is elmegy, hogy legyen valami összetartó erő is a posztban, merthiszen a sima "Torták" kevés lenne, az "Édes nyalakodás" pedig pont ma igen félreérthető lenne, ugye? Nem röhög, az nem píszí.

Én nem igazán szeretem az ilyen krémes, megcsinált dolgokat, a sütemény az szerintem alapvetően gyümölcs-alapú. Ja, meg a túrót is imádom.

Tarte tatin almából

Sokáig bizalmatlan voltam, mert mindenki óóózott, meg hűűűzött, hogy ez apám, a legjobb, de aztán ettem egyszer, és tényleg. Letaglózóan egyszerű és megkérdőjelezhetetlen. Olyan, mint egy jó zeneszám, három hangból és két akkrodból megvan, és amikor eljátszottad, megetted, stb., valahogy része leszel a Természetnek. Biztos ilyen a vallásos élmény is.

6-8 savanykás, nem pépes alma, kimagozva, meghámozva, hatodolva-negyedelve, mérettől függően
12 dkg cukor
10 dkg vaj
fél citrom leve

A tésztához:
15 dkg liszt
8 dkg hideg vaj, reszelve
1 ek narancslé
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 tojás sárgája
1 ek cukor
csipet só

Előkészítjük a tésztát (egyébként klasszik linzerként működik, összedolgozzuk gyorsan, hogy ne olvadjon meg a vaj), betesszük pihenni a hűtőbe. Egy 25-30 cm átmérőjű, 2-3 centi magas fém vagy hőálló kerámia edényben összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, majd az almaszeleteket a gömbölyű részével lefele belehelyezzük, jó szorosan, úgyis összetöppednek majd, és rányomjuk a fél citrom levét. Pontosan negyed óra alatt karamellizáljuk közepes tűzön a cukrot és a bennelevőket, majd további 15 percre betesszük 160 fokra a sütőbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben az előkészített tésztát kinyújtjuk (hozzávalókat lásd alább), a sütőből kivéve az edény tetejére helyezzük, jól lezárva azt, és tovább 15-20 perc alatt, 180 fok körül készre pirítjuk a tésztarészt, majd kiborítjuk egy tálra. Még melegen-langyosan együk meg.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El lehet olvasni egy csomó helyen, hogyan lett kitalálva, végül is kit érdekel. Finom, mint állat, és lehet körtéből, barackból is készíteni (ezeket nem próbáltam). Tilos viszont fagyit és tejszínhabot tenni rá, iszonyatos rombolást végez.

Túrós-áfonyás torta

Ez nagyjából saját találmány, de csúnyán büntet, azt kell mondanom, mindenféle szerénység nélkül. De tényleg.

A töltelék:
40 dkg házi tehéntúró (keressetek házi/manufaktúrás tejárusokat, ők árulnak)
3 ek házi tejföl
4-6 ek cukor (inkább 5-6)
1 tasak bourbon vaníliás cukor
1 kk keményítő (kihagyható)
1 citrom héja lereszelve
fél marék mazsola
2 tojás fehérje keményre verve
ezeket sorrendben összedolgozzuk, és ha túl nagy darabos, a mazsola és a tojásfehérje beletétele előtt egy kevés tejjel és botmixerrel pépesítsük. A felvert tojást óvatosan dolgozzuk bele, mert összetörik, és akkor rossz lesz.

A tészta
A tart tatinhoz hasonló, csak 2 tojás sárgáját tesszük bele, és egy kicsit több lisztet.

Az áfonyaszósz:
1 ek vaj
2 ek cukor
10 dkg áfonya
fél citrom leve
1 dl víz
1-2 kk sherry vagy konyak (kihagyható)

Az összedolgozott és pihentetett tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy kilisztezett és -vajazott, alacsony falú sütőedényt, majd a tölteléket beleegyengetjük, és 170-190 fokon, légkeveréssel 30 perc alatt készre sütjük (a túró épphogy elkezd barnulni). Közben a vajat és a cukrot egy serpenyőben összeolvasztjuk, és alacsony tűzön az áfonyát elkezdjük fonnyasztani benne (áfonyafonnyasztás, jó szó). Amint kezdenek a szemek megpattanni, ráöntjük a folyadékokat és a citromlevet, majd olyan 10 perc alatt visszafőzzük sűrűre, pár szemet egy kanállal szétpaszírozva, a többit egyben hagyva. A kész süteményre tesszük, vagy körécsorgatjuk, amúgy csúcsgasztronómiásan.




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó hízást!

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr351362180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2009.09.07. 14:16:06

Fasza. A Tarte Tatint a tejszínhabbal ellentétben egy jó vaníliasodó/angolkrém kiválóan egészíti ki. Továbbá mihelyst szezonja lesz, én kíméletlenül megcsinálom birsből, az tuti.

Jacques de Molay 2009.09.07. 14:24:51

@borzash: birsből jó (lehet), tejszínhab nem-nem. Szerintem a többi is felesleges.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.15. 09:09:57

Bár a sodóval rokon, legutoljára tömény vaníliafagylaltot készítettem hozzá, az is üt :)
A birs remek ötlet!

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2009.09.15. 15:54:53

@lorien: érdekes, én a vaníliát fagyiban egyszerűen rettenetesen utálom. nem értem, miért, minden másban szeretem.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.09.16. 13:26:28

@borzash:
Érdekes, mert mondjuk nem utálom, de általában fagylaltban én sem választom. Sőt, ritkán is készítem, a fagyigépem már a második szezonját tölti, talán kétszer ha volt vaníliafagyi, és legutóbb is csak kifejezetten az almatorta kedvéért :).
süti beállítások módosítása