Szerző: borzash

Nem vagyok odáig az űrhajózós scifiért. Szabolcs barátom azt mondja, hogy ezek a ugyan a jövőben játszódnak, de mégis a jelenről szólnak, ennek igazat is adok, de azért Vonneguton túlra igyekszem ritkán merészkedni. Volt azonban egy sorozat, amit szinte teljesen végignéztem, szezonokon át, ez a Babylon 5 nevű, a múlt század utolsó évtizedének a terméke, a nyiladozó CGI egyik első fecskéje, aranyosan ügyefogyott űrbéli kompótergrafikákkal, szépen megtervezett hajókkal, olykor mosolyognivalóan teátrális színészettel. A sztori ellenben példásan összetett és felépített, politikával, intrikával, jópár rendesebben kidolgozott karakterrel, szóval fájdalmasnak azért nem mondható néhány epizód végignézése.

Egyik kedvencem a komikus szerepkörű (vö. en.wikipedia.org/wiki/Comic_relief), és annál is komikusabb arcberendezésű, mégis vídiakeménységű rajzfilmrajongó (és bizonyára emiatt mikiegérfrizurával bíró) Michael Garibaldi biztonsági főnök, amolyan fapados Bruce Willis, még - általában absztinens - alkoholbeteg is, tehát jó figura, na. Az egyik epizódban, amikor is a legénység kilencvenes évekbeli normák szerint kötelező egy főnyi afroamerikai tagja (az ún. dísznéger), a címadó űrállomás orvosa a törzskart diétára fogja, nos ebben az epizódban Garibaldi az apja emlékére nekiáll főzni.

Mint már említettem a lakásavatós posztban, örököltem a kecóval egy 20 éves kora ellenére bontatlan NDK fondue-készletet (időközben találtam egy ún. "kőgrill"-t is, a tárolóban, azzal még nem tudom, mi lesz), vettem hozzá egy takonyszerű, zöld, "égőpaszta" nevű, borzasztó zselét, tehát menetkész. Miért ne próbálnánk ki Garibaldi receptjével.

A fenti úriember piemonti származású lehet, mivel a fonduekészlet első, teljes sikernek nem mondható bevetésén készült étel, kedvence, a

bagna cauda

onnan való. Olívaolajos, vajas, fokhagymás, szardellás meleg szósz mártogatáshoz, röviden.

Az arányokra vigyázni kell. Az enyémben kicsit több volt az olaj, mint elég, szardellát viszont még bírt volna. Úgy készül, hogy egy kis fazékban - akár a fondue-készlet edényében - nekiállunk meglegíteni egy-másfél deci extra szűz olívaolajat, hozzáadunk öt gerezd apróra (nagyon apróra) vágott fokhagymát, meg 10-15 szardellafilét. Én konkrétan egy egész kis üvegnyit beletettem, de még így is keveselltem a végén. Lassan melegítjük, míg egy elég kevéssé bizalomgerjesztő, homogén szószt kapunk (ne pírítsuk-égessük meg a fokhagymadarabokat), só-bors, majd 5 deka vajat is beleolvasztunk, és felrakjuk a zöld zselé lángjára az edényt, és abból mártogatunk. Eredetileg személyre szóló kis cserépedényekből fogyasztják a vendégek.

A bagna cauda szülőföldjén jellemzően nyers zöldségeket mártogatnak bele, én a bérlemény 500 méteres körzetében található boltok kínálata alapján kockára vágott kígyóuborkát és paradicsomot, vajon párolt krumplit, répát és karfiolt, meg a már emlegetett házbéli pékség kiflijét sorakoztattam fel mellé. Aztán a végefelé elborult az agyam, és kecskekomolyából, meg camembert-ből (így kell írni?) vágott darabok is megmártóztak a szószban. Nem túl diétás koszt, a Babylon 5 orvosa szerint már attól merevednek az ember érfalai, hogy egy szobában van vele. A zöldségkockákon kevés marad meg a szószból, a kifli jobban bevált. Legközelebb nyers, páncéljából kifordított garnélát biztosan fogok betárazni hozzá, és nagyobbra vesszük a lángot. Abból az izéből kellene még szerezni, amit Jabba falatozik a Jediben.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr901422706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.06. 14:10:24

Hát, képről valóban nem tűnik túlságosan bizalomgerjesztőnek a dolgog, viszont a leírás alapján nagyon is igéretes. Végül is mediterrán vidékeken csak magát az olajat szokták kenyérrel mártogatni, vagy rálocsolva enni, itt meg mennyi okosság van még hozzá.
Jabba ételét ne mártogasd, biztos gumiból van :)
süti beállítások módosítása