Szerző: borzash

Az NDK csodák a XI. kerületben című sorozatunk második epizódjához érkeztünk, drága Feleim. Elő kellett keressem a bagna caudá készítéséhez használt fluoreszcens éghető taknyot, mennyei illatokkal árasztandó el a bérleményt.

Bevallom, afféle kegyeleti aggályaim vannak, egyrészt mert aki az eszközt vásárolta, már nincs közöttünk, másrészt mert az eszköz meglehetősen hasonlít egy síremlékre. Képzeljünk el egy 20x30-as csiszolt, fehéres színű márványtáblát. Szinte látom rajta az aranybetűket. Ehhez járul két spirituszégő, ezek alá egy rozsdamentes acél tálca, illetve egy állvány, amely a sírkövet tartja.

Voltak kétségeim arra nézvést, hogy egy ilyen készség egyáltalán alkalmas-e kellő mennyiségű hő átadására illetve megtartására, ezért olyan alapanyagot terveztem választani hozzá, amire ha erősebben, szigorúbban ránéz az ember, már elkészül. Nagy szívfájdalamaim egyike, hogy nem ehetek minden nap garnélát, először azzal akartam a sírkövet avatni, de nem kaptam jót, nyerset jártomban-keltemben, csarnokiránt menni aznap nem volt érkezésem, úgyhogy vettem fél kiló lazacot a Fény utcában.

Nagyon szép, nemes anyag, lehántottam a bőrét, és nagyobbacska falatokra vágtam. Három adagra osztottam, és háromféle pácot kapott egy, a Tabánban végrehajtott forraltboros nejlonszatyroncsúszkálás idejére, uszkve három órára. Az első pác szójaszószból és mézből állt (vagyis valami teriyaki-szerűség, műveletlenségem tiltja ennek a további kifejtését), a második kapros-borsos volt (a gravlax nevű, nyersen fogyasztott, ipari mennyiségű só által dehidratált, pácolt lazac szellemét - ha van neki - volt ez hivatott megidézni), a harmadik meg, hogy mára se maradjunk görögbuzulás nélkül, olívaolajat, citromlét, fokhagymát és oregánót tartalmazott. A citrom hatására a szép piros lazac a sütés előtt kissé kifakult, kvázi elkezdett főni a hűtőben.

A követ beteszi az ember a sütőbe, jól felforrósítja, majd felügyeskedi a tartókeretre valahogyan, és alágyújt a spirituszégőkkel. Kicsi meg kell kenni olajjal  - olíva - némi sót is kell rá szórni a használati utasítás szerint, dögöljek meg, ha tudom, miért.

És működik. Komolyan.

Szép női kéz. Csúnya férfipulóver. Jóképű skandináv halak.

 A lazacfalatok villámgyorsan elkészültek rajta, szépen sistergett az ebédlőasztal, a közreműködők olykor visítva röhögtek egymás és saját maguk ügyetlenségén (pálcikával igyekeztünk idomítani a dolgot). Párszor sikerült túlsütni a falatokat - a lazac ezt nem nagyon tolerálja - ami igencsak levesz a cucc élvezeti értékéből, dehát szakmányban bohóckodtunk, mentségünkre legyen mondva. Köretnek rizst, meg egy hirtelen összepakolt coleslaw salátát ettünk, ami kábé reszelt répa meg gyalult káposzta tejföl+majonéz keverékével felütve. Finom, de több szót nemigen érdemel, úgyis mindenki úgy csinálja az ilyesmit, ahogy éppen érzi (bors? fokhagyma? mustár? miegyéb?). A szójaszószos pácot találtuk a legjobbnak, a másik kettő forma-forma volt.

A sírkő tehát emberi fogyasztásra alkalmas étel előállítására megfelelőnek mutatkozott, igaz, nem túl egyenletesen melegít, ezt onnan tudom, hogy a két égő fölött keletkzett két nagy foltban kellett hosszan sikálnom a ráégett szójaszószos mézet a kőről némi áztatás után. Sebaj, két szték simán ráfér, max. véres marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr111731438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sziti 2010.02.16. 12:02:38

Délben éhesen ilyet olvasni - kész mazochizmus... Hol van már az a *** ételfutár???

lorien · http://lorien.blog.hu 2010.02.16. 19:22:50

Szép nagy, nehéz szerkezet :) Annyi előnye azért van, hogy a vendégek előtt lehet vee buherálni, illetve mindenki a maga pecsenyéjét sütögetheti, de azért engem nem győzött meg :)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.02.16. 19:26:15

@lorien: hát na, nyilván a közösségi élmény a lényege ennek, bármit jobban meg lehet csinálni egy jó serpenyőben, odafigyelve. de ez vicces! :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.02.25. 08:08:51

Na, ezen jókat vigyorogtam...
Talán tisztítani se kellene, csak 4-5 használat után meghúzni egy durvapapírral szerelt csiszológéppel...
(A sötét háttér viszont nagyon kellemetlen, a kissé már elromlott szemeimnek, különösen azzal a mikrobetűvel, a főoldalon.)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.02.25. 08:36:58

@Hepci: majd megvitatjuk. a blogalapító ember a dizájner, majd felvetem neki. végülis egy váltás már ránkfér amúgy is :D
süti beállítások módosítása