Rókagomba-leves

2010.08.28. 18:55

Kicsit nehezen indul újra az én részvételem a blogban, bár már dezájnt csináltam... Legyen hát a hosszú ideje első (villám)poszt egy abszolút szezonétel: rókagomba-leves.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rókagomba a legelérhetőbb un. ízletes gomba, tehát ami már nem csiperke és nem laskagomba, de még nem is kucsmagomba, vagy vargánya. Éppen ezért igen gyakori a használata - sajnos Magyarországra ez kevéssé igaz. Míg mondjuk Ausztriában egy 250 grammos csomag a Billában 2 euró (legyen 600 forint, kábé), addig Magyarországon ugyanez 1000 forint (piacon). Erdélyben, az út mellett vásárolva 20 lejből (1300 forint) egy egész kilót tudunk beszerezni, ami igen nagy különbség.

Kis guglizással rá lehet keresni, hogy hogyan lehet felismerni, hol lehet szedni, mivel lehet összetéveszteni (világító tölcsérgomba, enyhén mérgező), mi szedtünk egy nagyobb adagot a Székelyföld szélén, Komandón, és megfőztük jól. A recept:

Rókagomba-leves

Összetevők: 1 vöröshagyma apróra kockázva, 2 gerezd fokhagyma szétnyomva-aprítva, 1 sárgarépa 3x2x2 miliméteres hasábokra vágva, 30 dkg rókagomba, durván felvágva, 10 dkg füstölt csülök, 2 ek olívaolaj, 1 ek vaj, 20 ml habtejszín, 1 tojás sárgája, kevés zellerzöld, fél csokor petrezselyemzöld, só, bors, 3%-os jó minőségű borecet és balzsamecet.

A hagymát, fokhgymát és a répát alacsony tűzön olívaolajon pároljuk, majd, amikor üveges lett, felhúzzuk a tüzet, beletesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, és gyakori kevergetés mellett fonnyasztjuk kb. 5 percig. Ekkor vizet töltünk hozzá (5-6 dl), beletesszük a petrezselyem-zöld felét és a zellerlevelet felaprózva, majd közepes tűzön főzzük negyed órát. Közben kevés olajon megpirítjuk a csülköt, és hozzáöntjük a leveshez, megloccsintjuk kevés balzsamecettel, és aki szereti, vúsztert is tehet hozzá. A végén a tejszínt összekeverjük a tojássárgájával, felöntjük lassan pár kanállal a forró levesből, majd lehúzzuk a fövő leves alatt a tüzet, és belecsorgatjuk a tejszínt, majd rászórjuk a megmaradt pertrezselyem-zöldet, felaprózva. Vigyázzunk, ne főjön fel megint, mert akkor összeugrik a tejszín, és csomós lesz.

Hamisítatlan erdélyi és osztrák ízeket tartalmaz a leves, vagyis hegyi étel, ez egyértelmű. Lehet kísérletezni egy kis csomborral (borsikafű), vagy tárkonnyal, hogy még erdélyibb legyen.

Tálaláskor lehet egy kis borecettel még feldobni, de az egész ecetes vonalat ki lehet hagyni, ha nem tejszínnel és tojással, hanem tejföllel és kevés liszttel sürítjük, bár a tejszínes kétségtelenül polgáribb megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr112254887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2010.08.28. 19:57:00

Azért ez a "vúszter" nem semmi... (A receptet "lájkolom").

freesleep 2010.08.28. 20:24:35

de érződik bármi is a füstölt csülök mellett belőle?

pannonfunk 2010.08.28. 21:46:11

Mi az a vúszter? :-O

pannonfunk 2010.08.28. 21:48:32

Amúgy jó lehet, ki fogom próbálni, különösen, hogy be tudok ugrani a Billába. A tárkony szerintem kötelező bele.

Jacques de Molay 2010.08.28. 22:29:56

@freesleep: persze, éppcsakhogy van benne, és a füstös-csülkös ízt adja át. Lehet, hogy a 10 dkg is sok, legyen 5.
süti beállítások módosítása