Szerző: borzash

tamale_.jpg

Elvettem Sárát, volt sült malac, meg szúnyog, meg éjjel négykor SMS-t író szomszéd, meg ami kell. Persze ez hülye egy szó, elvégre nem vettem el sehonnan, meg senkitől, de olyan jólesően hímsovinisztán hangzik, ezért most éppen ezt használtam. Nászajándékként apósomék elvittek bennünket magukkal Peruba; Sára kislány korában itt élt a családdal pár évet. Három hétig voltunk ott, ami az evés szempontjából annyi benyomást jelent, és annyifélét, hogy a feldolgozásuk lehetetlen lenne egy cikkben (a Krétáról szóló poszt is eléggé csapongó, és hiányos volt anno). Sokfélét ettünk ugyanis, sokféle helyen, a michelin-csillagra törő haute cuisine flancoldától az utcai kifőzdékig, gyorséttermekig.

A perui konyhának mostanában eléggé nagy híre van, méltán; az alapanyagok különlegesek és több kategóriában kiemelkedőek, az ország (bár ez a térképre csak úgy rápillantva - talán Argentina és Brazília közelségei miatt - nem látszik) bődületesen nagy, és a legkülönfélébb klímájú, így igencsak eltérő termékeket produkálni képes tájegységekből áll, a városokban - különösen Limában, persze - a kultúrák is elég szépecskén keverednek.

Hogy mindezt hány posztban, milyen formátumban tudom bemutatni, az egyrészt függ attól, hogy egyes elveszett fényképeimet mennyire tudom visszaszerezni egy kétes állapotú memóriakártyáról, másrészt attól, hogy mennyire sikerül összeszednem a gondolataimat. Remélhetőleg lesz leírós, pofázós, receptes és recept nélküli, képes és képtelen. Remélhetőleg.

Most írok pár címszót, hogy miről is lehet szó, aztán lesz, ami marad.

Gyümölcsök, zöldségek, piac  - chirimoya, maracuya, granadilla, lucuma, mangófajták, tuna (fügekaktusz), carambola, kukoricák (choclo, mais morada, cancha, mote, chulpe), quinoa, szárított és friss krumplik, tengerimalachús, alpakahús, békaturmix, tehéntőgy, szárított bébiláma, szárított bab, szárított béka, aguaje, kecske, birka, kagyló, hal;

Perui fine dining - Asrtid y Gastón étterem, Lima;

Utcai konyha - anticucho, tamales, umitas, picarones, salchipapas, empanadas;

Hétköznapi konyha - criolla leves, ceviche, leche de tigre, quinoaleves, lomo saltado, lomo a lo pobre, adobo, cau-cau (pacalos krumpli), chupe de langostinos;

Inni - pisco, pisco sour, chicha morada, Inka Cola, algarrobina;

Édesekmazamorra morada con arroz de leche (clásico), picarones, guargueros.

quinoas_tojas.jpg

A poszt két végén a két véglet látható kép formájában. A zöld levélbe tekert gyanús sárga dolog egy kiváló, reggelire szuper étel, a tamale, abból is egy utcai árustól való darab; kevés hússal banánlevélben gőzölt kukoricadara. A poszt végén látható kép a perui gasztrocsegevára, Gastón Acurio kreálmánya, szabadon tartott tyúk tojása ropogós quinoával és bébispenóttal. A cím a perui idegenvezetők kedvenc elköszönő mondata.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr505824605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szőkeherceg-bombanője 2014.02.23. 15:24:16

Gratulálok és várom kíváncsian! :)

Tina Recept 2014.02.24. 14:25:55

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 130 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu
süti beállítások módosítása