Obskúrus nedvek

2010.05.28. 11:02

Szerző: borzash

Villámposzt írni jó, mert gyorsan megvan. Ezt a hülye nevet ráadásul nem én találtam ki, hanem blogalapító, henyélő, lemezcsináló Tomi, tehát gátlástalanul használhatom. Összefüggés? Hát hogyne.

Egy ásatag mirelit pizza volt egyik nap az ebédem, lehet dobni a köveket, lehetőleg tompa oldalukkal felém fordítva, ha nincs, akkor mittomén, csak gyengéden. Kellett hozzá innom valamit. Úgy fest, hogy a nyugati kultúra újabb kétes cukrosvizes vívmánya gyűrűzött be hozzánk.

A kérdéses italból vételezett első kortyot követő 2 percben, amíg a gyárba visszaszivárogtam, gyorsan felvázoltam magamnak, hogy mit gondolnék Dr. Pepper-ről (merthogy róla van szó), ha bármit is gondolnom kellene róla. Íme:

1. Tetszik a cipője.

2. Szar.

3. Annak az ékes példája, kedves barátaim, hogy a Culinaris olykor téved.

4. Forrest Gump? Bekaphatja.

A válasz pedig némileg bonyolultabb. A Dr. Pepper nevű folyadékot Ámerikában sajátos, egyéni ízével reklámozzák, úgy tartják, hogy ezt azért szeretik a népek, mert se nem alma, se nem narancs, se nem eper, de még kóla sem, hanem tényleg saját íze van neki (ezt valami marketinges vagy szélzes vagy nemtommilyen fejes mondta, tán). Bizonyára van benne valami megfoghatatlan, ha másnak nem is, legalább azok számára, akik még nem próbáltak kólában marcipánt feloldani (tegye fel a kezét, aki). Valamiért a magyar néplélekben tudtommal minimális nyomot sem hagyott Kinley Bitter Rosso  nevűre (már ha ez volt a neve ennek a piros színű, valamiért oregánót, keserű likőröket, narancshéjat, ilyesmit idéző ízű tonikszerűségnek) emlékeztet, legalább annyira kilóg ebből is a lóláb, amerre csak bír. Amikor már nem igaz, hogy ami ami, az az, illetve a mű témája sem az, amiről a mű szól, a nők nem nők, a férfiak nem férfiak, és a krumplileves is inkább barátfüle.

Egyébként meggyőződésem, hogy a fenti "kólában oldott marcipán" technológiával készül az abszint is, csak ott denaturált szeszben oldanak fel Negro Classic-ot.  Annak a borzalomnak a bűne különben, hogy se negrót nem bírok évek óta enni, se Ouzo-t inni. De ez itt egy ún. mellékszál.

Tehát marcipánízű kóla, amiből galád módon kivonták azt a viccesen kavargó citrusosságot, amitől a kóla minden hozzá tapadó globali-imperiali-kultúrterror-izé, öngyilkos Mentos cukorka, feloldódó tejfog és tél és hó és halál ellenére is szerethető, általam havonta legalább egyszer megkívánt valami. Helyette van egy vastag, barna karamell, egyszerre keserű és tikkasztóan édes kitekert műmandulaízzel. Ráadásul messze nem állhat neki olyan jól a izzadt tarkóját környezetvédelmi termékdíjas pléhdobozzal hűsítő rongyolt farmeres maca. Vagy pacák, nem emlékszem.

Ő szereti

 

De nem mondanám azért rossznak. Ha ingyen lenne, én is meginnám, tehát Forrest Gumpnak végülis már megint igaza van.

Ezzel egy. Megyünk tovább, a Fény legalsó szintjén addiktív ruszki túrórudit árusító Arbatba.

Nyírfalé

Az oroszoknál ezt állítólag a gyerekek szeretik gyűjtögetni, meg kell vágni a szerencsétlen fát, egy időre alárakni a vágásnak valami edényt, ami felfogja a kicsorgó nedvet, aztán meginni. Vagy ha a tavasz - főleg akkor gyűjtik - egy pillanatra bekeményít, akkor jégcsap formátumban el is lehet szopogatni, lásd a képet. Vagy a globalizmus jegyében egy német gyárban megcukrozni és citromozni, majd tartóstejhez hasonló tégla alakú papírdobozba tölteni.

Humánus facsapolás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ízére nézve ez az ipari nyírfalé nem túl karakteres valami, valahol a limonádé és a bodzaszörp közt, valamelyest nélkülözve az általam nem igazán kedvelt utóbbi behízelkedő nyálkásságát (rajongóktól ezúton is bocs), meg azt a még nem jó, még nem jó, már nem jó jelleget, amit mindig érzek a bodzaszörpön, mármint hogy ez már felforrt, nézzenek oda. A vélt, vagy valós fogyasztói igényeknek megfelelően ez is a szájpadláshoz ragasztja az ember nyelvét, cukros, mint Michael Corleone.

Mint fent, ezt is szívesen innám, ha ingyen adnák. Amúgy nem egy nagy élmény. Viszont jövő tavasszal megcsapolok egy fát, ha addig élek is. Ill. ha addig el nem felejtem.

Kvász

Ez is tradicionális orosz cucc, eredetileg. Nekem egy ipari lónyál jutott ebben a kategóriában is, ami - attól tartok - vajmi kevéssé emlékeztethet az eredeti termékre, amit a az oroszok, ukránok meg mindenféle népek alapvetően úgy csinálnak, mint mi - ill. közülünk azok, akik szeretik - a kovászos uborkát, mínusz az uborka meg a kapor. Tömör, fekete rozskenyérből állítják elő, amit vízben erjesztenek, cukroznak, a végtermék kesernyés, savanykás, frissítő hatású, élesztős, zavaros, enyhén szeszes barna valami. Az ipari kvász kivonatokból készül, meglehetősen sörös jellegű, bizonyára a maláta miatt, amiből az ízét nyerik, természetesen ez is túlcukrozott, széndioxiddal nyilván utólag dúsított lötyi.

Így érik a házilagos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindennemű nagyipari lónyálsága ellenére a palackozott "kvász jellegű üdítőital" az egyetlen, amit jó szívvel tudok ajánlani; egészen érdekes ízélményt nyújt, elsőre egy arculcsapós, fullasztó édesség, eddig akár kóla is lehetne a delikvens, ezt követi egy édes barna- ill. fekete söröket idéző karamellás, marscsokis, snickerses pörkölt malátaíz, a vége meg egy kellemesen kesernyés utóíz az ember szájában. Viszont élesztő sehol, pedig az eredetinek vélhetően az adja a gerincét.

Meg fogom próbálni az autentik változat előállítását, mivel még ez az innovált változat is egészen iható. Kíváncsi leszek, lehet hogy írok majd arról a kalandról is egyet. Mára ennyit, Gump édesanyját csókoltatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr251828636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alhazred 2010.05.28. 14:52:16

mielőtt végigolvasnám:

1. a napokban gondolkodtam kvasz megkóstolásán,

(ukrán kollega mesélt róla, utánanéztem, hogy készül, de lehet inkább hozatok a fentebb említettel, ugyanő már két üveg elvileg remekséges vodkával lepett meg amúgy, majd beszámolok róla, mellesleg hol vettél kvaszt, baszod?)

szóval lehet van köztünk valami telepáti.

2. a mirelit pizza a legalja, azt már én sem eszem meg. újabban.

T5H 2010.05.31. 20:41:23

Kvász: Munkács, piac, lajt, bárisnya.Szokatlan, de iható.150 km.

Szőkeherceg-bombanője 2010.07.17. 15:24:18

Már régóta akarom írni eztet... Roppant mód sajnálom, irtó kellemetlen, meg minden, de amióta fekete a hátteretek, azóta mind ritkábban kattintok rátok. Pedig olvasnám én szívesen. Esküszöm. Élvezetes meg minden. Lenne. Nekem. Ha nem lenne ez a ronda tányér. :(

Fahéj és Feta · http://www.fahejesfeta.blogspot.com 2010.07.26. 14:56:39

Kár, hogy nem egyeztettünk előre. Benne lettem volna a frappézásban! Egy kis levegőváltozás és új ismeretség mindig kell!
A lányzó maximum a szokásos tejadagját döntötte volna le.
Na majd jövőre!
Fahéj és Feta és Kis Fahéj

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.08.16. 13:33:36

Jól is meg lehet csinálni azt a házi kvászt...

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.08.16. 13:37:33

@Fermentátor: nézd meg az utolsó posztot, pont most csináltam. viszonyítási alapom - az arbatban vett cukros karamellás vízen kívül - nem lévén, nem tudom megmondani, hogy mennyire lett jó, úgy nézett ki, mint az avatárodon, és nagyon finom volt :)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2011.08.16. 14:46:43

@borzash:

Hmm, nekem is csak arbatos lónyál a viszonyítási alapom...
süti beállítások módosítása