Quinoaleves és Machu Picchu

2014.04.07. 10:31

Szerző: borzash

quinoaleves_tavoli.jpg

Az történt, hogy mentünk a Machu Picchu-n, és közben irigykedtünk magunkra. Egy furcsa nevű helyi ürge volt a vezetőnk, aki nem mondott túl sok mindent, inkább csak azt tudta, hogy hova kell vinni a hülye turistát, hogy tűrhető képeket csinálhasson, meg tudta, hogy hol laknak a gyomrozni való viscacha-k, amik a csincsilla nyúlszerű rokonai, és valamiért szeretnek a romok közepén tanyázni, bizonyára szeretik a fényképezőgépek hangját, meg a japán turisták szagát; tudta még emberünk, hogy hol jön fel az Urubamba völgyéből a hűvös és nedves szél, meg melyik ablakok tájolták úgy az inkák, hogy a huzat légkondiszerű hatást keltsen. Aztán megfogott a kedvemért egy irtózatosan nagy százlábút, hogy majd jól lefényképezem, ekkor írta a ki a gép, hogy kártyahiba.

Kártyahiba, bazmeg.

Machu Picchu végigfotózás, Colca-kanyon, Titicaca-tó - végtelenül stílszerűen - a levesbe. Most éppen drágán mentik róla a kontent, aztán vagy lesz belőle bármi, vagy se.

Meg ezért nincs képem a quinoáról még növénykorában. A boltokban nejlonzacskóban vagy papírdobozban lakik.

Csapongok mint a Simpsons, tudom. Annyi baj legyen.

Szóval ez a mi bölcs indiánunk, miután megtudta, hogy kártyahiba, helyiérdekű apokalipszis, meg remegő térd és rojtozott ideg, megkocogtatta a halántékát, és azzal biztatott, hogy "this is the real hard drive", és, bár igaza volt, én azért visszamásztam a legóvár tetejére, hogy a kötelező képeslapfotózó helyről indulva nekiugorjak a fényképezésnek még egyszer, mert különben fényképész édesapám még a végén kitagad. Sajnos a viscacha-kkal nem találkoztam már.

Szokásos kis kitérő: a Machu Picchu-t a tetejéről illik fényképezni, úgy benne lesz a képben az egész, onnan egészen rémisztően szép  az egész, háttérben a félig cukorsüveg-formájú Huayna Picchu, köderdő, miegyéb. Akik gyalog érkeznek az Inka ösvényen, négy napi lépcsőmászás után, elcsigázottan, itt érnek ki a sziklák közül, és állítólag rendszerint elbőgik magukat a látványtól.

Ettől e:

machu.jpg

Tehát quinoa. Evvel kapcsolatban tanultam meg azt a szót, hogy superfood. Ugyanis a tápanyagtartalma valami egészen durva állítólag, gluténmentes, 14%-a fehérje, tele van rosttal, szóval egy igazi, nehézsúlyú szupersztár a reformétkezésben, fedettpályás sampion és világbajnok. Hátránya, hogy a termesztése meglehetősen munkaintenzív, mert időben eltér a termési ideje az egy táblában található növényeknek, így javarészt kézi erővel kell aratni, továbbá olyan magasságokban érzi magát igazán jól, ahol más haszonnövény már nem nagyon szeret megteremni, jellemzően 2500 méter fölött. Ránézésre egyébként kb. a lóromra emlékeztet, vagy a disznóparéjra, már persze ha jól emlékszem, hogy ezek hogy néznek ki.

quinoamag.JPG

Így néz ki a magja. Van belőle barna is, ez nem az.

Voltunk Kristóféknál, ott, ahol ezt csináltam pár éve, és meg akartam traktálni a népeket valami peruival, a 

quinoaleves

lett az, amivel.

A quinoalevessel egyébként a Titicaca tó Taquile nevű szigetén találkoztunk. A tó elég magasan van, bőven hegyibetegséges szinten, a sziget meg még magasabban, mert így kilátszik a vízből. A hegyibetegség rohadt egy dolog, egyébként, igaz, én harmincnyolc fölötti lázzal is vadítottam, meg egyébként sem vagyok túl strapabíró, mindenesetre a tóparti Puno városában olyan fejfájással feküdtem le aludni előző este, hogy nem voltam benne biztos teljesen, hogy megérem a reggelt, elbúcsúztam volna a feleségemtől, ahogy illik, de addigra ő már aludt, pár utcányira viszont a helyiek hupákoltak a Candelabria-nak nevezett évi rendes ereszdelahajam alkalmából (az ország leghíresebb néptáncos ünnepe, de én éppen a fejemmel voltam elfoglalva, amin ők meg doboltak lelkesen). Mindenesetre másnapra elmúlt, de azért óvatosan, nagy levegőket véve togyogtunk fel a szigeten a faluba, és ott annyira, de legalább annyira jól esett a quinoaleves, mint az első korty sör foci után, ami pedig nem kis dolog. Este már Puno-ban muszáj volt még egyet betolni, az is nagyon jó volt.

Príma hely különben Taquile. A férfiak sapkákat kötnek, olyan pengén, hogy nem folyik ki a sapkából a víz, ha beleöntik, krumplit termelnek, meg a krumpli közt némi quinoát, és legalább három évig együtt kell élni egy párnak, hogy összeházasodhassanak, próbából. És minden turistát quinoalevessel etetnek, meg Titicaca-tavi pisztránggal, sajnos az utóbbit a mi esetünkben csúful túlsütötték.

Kell hozzá:

- két nagy fej hagyma

- két-három gerezd fokhagyma

- harminc deka zsenge tök

- harminc deka cukkini

- két-három szál répa

- néhány marék spenót

- petrezselyemzöld

- nem túl csípős fűszerpaprika (a legjobb a sárga húsú ají amarillo lenne, de az sajnos nincs a boltokban)

- főtt fehérbab (konzerv, akár, az adag méretétől függő mennyiségben)

- harminc deka krumpli

- 20 deka quinoa

- só, bors.

Jó megfigyelés, ez egy egészen egyszerű zöldségleves. A variációk száma végtelen, ha valaki jobban szereti több répával, járjon el úgy. Aki utálja a spenótot, ne rakja bele. Vagyis a fenti mennyiségek közül nagyjából egyiket sem kell betartani.

A hagymát nagyobbacsak kockákra vágjuk, olívaolajon megdinszteljük, apróra vágva beledobjuk a fokhagymát is, majd a felkarikázott répát, és felöntjük vízzel. Főzzük forrástól számítva vagy öt percig, aztán mehetnek bele a tökfélék, kicsivel később a krumpli, végül a némileg felszeletelt spenót és a petrezselyem, a babkonzerv, vagy főtt bab, és a quinoa. Sózzuk, borsozzuk ha igén van rá, paprikázzuk, de csak enyhén. Ha megfőtt, ez a quinoa hozzáadásától uszkve tíz perc, kész van. Adjunk mellé citromot. Amikor megfőtt, a quinoa opálos, félig áttetsző lesz helyre kis szakállát kivéve, ahogy itt látszik.

quinoaleves.jpgElég jól fest, szerintem.

Igen, ez a poszt a perui sorozat része.

A bejegyzés trackback címe:

https://garum.blog.hu/api/trackback/id/tr445952778

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JÁTÉK és recept: egy egyszerű és egészséges perui quinoa-leves 2014.04.08. 14:27:10

Itt a videorecept egy egyszerűen elkészíthető és nagyon egészséges leveshez, a perui quinoa-leveshez. Ha pedig odafigyelsz a videóra, akkor meg is nyerheted a készüléket, amiben csinálom.  Készült a Philips-szel kooperációban. Így készül: Nyer...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2014.04.08. 14:38:24

@világevő: ezen most diszkréten felröhögtem. viszont a villanyos izéről már lemaradtam :)

egyébként elég hasonlóak a receptek, a videóból ítélve. én márciusi risszrossz paradicsomot nem akartam most rakni bele, meg nem is volt a perui verziókban sem.

viszont a szárított ají amarillo hiányát már most érzem, hogy a többsége még megvan :D mármint: szar lesz, ha elfogy.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.04.08. 15:41:39

@borzash: elég szabad a recept az én tapasztalataim szerint, viszont nagyon jó a quinoa textúrája bele.
nekem por alakban vannak még tartalékaim szerencsére :)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2014.04.08. 15:45:02

@világevő: az se rossz megoldás. mi kétfélét próbálunk magról növelni, rocoto-t meg ají limón-t. utóbbi nő, az előbbi - apám furcsa, de annál érzékletesebb szóhasználatával - nem batik egy öltést se.

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2014.04.26. 00:23:44

Chilében élek, de a perui határtól 1o km-re:) Két-háromhetente járunk át. HA kell valami, szóljatok:)
www.chile-beautiful.blogspot.com/

Azért hogy Machu picchu is legyen: www.chile-beautiful.blogspot.com/2013/02/kirandulas-machu-picchu-ra-az-inkak.html
süti beállítások módosítása